info@cliqid.nl
morgen weer open vanaf 8.30 uur.

  AVG komt eraan! Pas nu website en e-mailings aan

  Nieuwe wet persoonsgegevens; dit moet je doen

  Vanaf 25 mei wordt de nieuwe wet ‘Algemene Verordening Gegevensbescherming’ van kracht. Met deze wet krijgen mensen meer controle over hun gegevens die ze online versturen. Hierbij gaat het om gegevens zoals naam en adresgegevens, e-mailadressen maar ook afspraakgegevens en bijvoorbeeld registratiegegevens bij een webshop.

  Meer verantwoordelijkheid voor persoonsgegevens

  Met de nieuwe wet krijgen organisaties die de gegevens verzamelen veel meer verantwoordelijkheid voor de veiligheid van die gegevens. Daarnaast zijn zij verplicht transparant te communiceren over wat er met de persoonlijke gegevens gebeurd.

  Dit moet je doen om je vanaf 25 mei aan de wet te houden:

  - Expliciete toestemming vragen voor het vergaren van persoonlijke gegevens;
  - Verantwoording afleggen waar gegevens specifiek voor worden gebruikt;
  - Mogelijkheid bieden tot inzage in gegevens;
  - Mogelijkheid bieden tot verwijdering van gegevens;
  - Veiligheid van de vergaarde gegevens waarborgen.  VOORBEELD: Als iemand een nieuwsbrief wil ontvangen dan moet diegene hier expliciet toestemming voor geven door een handeling uit te voeren, zoals het aanklikken van een check box. Een organisatie is verplicht om dan uit te leggen hoe vaak een nieuwsbrief wordt verstuurd en of gegevens ook voor andere doeleinden wordt gebruikt (bijvoorbeeld voor het versturen van aanbiedingen of voor het verstrekken van de data aan derden).

  KANS: Iemand die expliciet toestemming geeft bijvoorbeeld voor het ontvangen van een nieuwsbrief is ook écht geïnteresseerd!

  Dit is het belangrijkste wat je moet (laten) aanpassen op je website of webshop en nieuwsbrief om te voldoen aan de AVG:

  1. Zorg ervoor dat jouw website een veiligheidscertificaat heeft;
  2. Stel privacy voorwaarden op en plaats deze o.a. op je website;
  3. Zorg voor checkboxen en aanvullende informatie bij formulieren waarmee persoonlijke gegevens worden verstuurd; bijvoorbeeld bij contactformulieren en nieuwsbriefformulieren.
  4. Stroomlijn intern het proces voor het verschaffen van inzage in gegevens.
  5. Bied standaard de mogelijkheid om gegevens te verwijderen in nieuwsbrieven en bij databases.

  Better safe than sorry

  Vanaf 25 mei gaat de Autoriteit Persoonsgegevens organisatie toetsen of zij zich houden aan de vernieuwde wetgeving. Deze boetes kunnen oplopen tot maximaal 4 procent van de jaaromzet (of 20 miljoen euro). Ps. Lees meer over de wettelijke bepaling bij Autoriteit Persoonsgegevens.

  En nu?

  Onze developers Damy en Arjan staan klaar om je website of webshop en nieuwsbrief AVG-proof te maken waardoor je vanaf 25 mei voldoet aan alle wettelijke eisen. Bel ons om direct tijd in de plannen om de wijzigingen door te voeren!

  TIP: Pas ook Google Analytics aan om AVG-proof te werken!